Stowarzyszenie „Tarcza” brało udział w V Spartakiadzie Stowarzyszeń organizowanej przez Powiat Stalowowolski, która odbyła się  8 września na  boisku Centralnego Placu Zabaw przy Spółdzielczym Domu Kultury w Stalowej Woli.

Udział w sportowej rywalizacji przynosił każdemu wiele radości bez względu na wiek. Zabawa była wspaniała: propagowała aktywny, zdrowy styl spędzania czasu wolnego, integrację członków stowarzyszeń działających na terenie powiatu stalowowolskiego oraz wzmacnianie współpracy władz samorządowych z NGO. Było wiele ciekawych konkurencji takich jak:

- Wyścig z koszulką, w którym każda kolejna osoba z drużyny przeciągała koszulkę przez pozostałych zawodników, którzy trzymają się za ręce.
 - Rozsypanki wyrazowe w których brały udział 3–osobowe zespoły i układały z liter lub sylab trzy przysłowia dotyczące zdrowia.
 - Przewijanie liny na czas.
 - Rzut do celu piłeczką tenisową.
 - Bieg z piłeczką ping - pongową na paletce między pachołkami.